Til hovedsideninnenriks


Søk i VG
Søk på Internett
Siste innenriks: Rice til Oslokjøp dagens avis!


Annonse

- Veldig skuffet over dommen

Faren til Ingrid-Elisabeth reagerer på ni års fengsel

SANDNES (VG Nett) - Han må sone ett år for hvert tiår han har fratatt vår datter, sa Erik Berg, faren til Ingrid-Elisabeth (16), etter at drapsdommen ble fastsatt.
- SKUFFET: Faren til drepte Ingrid-Elisabeth, Erik Berg, var skuffet over at den tiltalte 17-åringen bare ble dømt til ni års fengsel. Til venstre er bistandsadvokat Gyrid Holmen. Foto: Jarle Brenna


Etter at dommen ble klar onsdag ettermiddag, valgte Erik Berg for første gang under rettssaken å snakke med pressen.

Han ville med egne ord forklare hvordan de etterlatte foreldrene reagerer på at datterens tidligere kjæreste ble dømt til ni års fengsel for drapet.

- Vi er veldig skuffet over dommen. Vi var i utgangspunktet skuffet over at aktor ikke gikk for overlagt drap, og da sier det selv hvordan vi reagerer på ni år, fortalte Berg.

- Så mye er et liv verdt...

DREPT: 16-åringen Ingrid-Elisabeth Berg ble drept av den 17 år gamle kjæresten 22. januar i år. Foto: Photoline/Scanpix
Overlagt drap har en strafferamme på 21 år. Forsettlig drap kan straffes med 15 år, men aktor la ned påstand om elleve år. Tingrettsdommer Mass Nærland dømte ham til ni år.

- Ni års fengsel. Det er et uttrykk for hvor mye ett liv er verdt. Han kommer til å sone totredjedeler av straffen, og være ute etter seks år, konstaterer Berg, før han konkluderer:

- Han vil sone ett år for hvert tiår han har fratatt vår datter.

Stemmen var flere ganger på bristepunktet når han omtalte den ferske dommen fra Sandnes tingrett.

Familien til Ingrid-Elisabeth håper nå at aktor, førstestatsadvokat Harald L. Grønlien, anker straffeutmålingen til lagmannsretten.

- Jeg konstaterer at rettens konklusjon er noe lavere enn antatt. Jeg kommer til å lese premissene i dommen nøye, og vil deretter skrive en innstilling til Riksadvokaten, sa Grønlien onsdag.

Tøff påkjenning

Erik Berg sier at de var forberedt på at dommen kunne bli lavere enn aktors påstand, men legger ikke skjul på at det var vanskelig å sitte i salen mens dommeren leste opp forhold ved drapet som retten mener er formildende.

- Å være forbedret på det er en ting. Å få det servert er noe helt annet, sa faren til Ingrid-Elisabeth Berg.

Retten valgte å ta hensyn til at tiltalte på gjerningsøyeblikket bare var 17 år og to måneder. Det påpekes at han skal rehabiliteres slik at han en dag kan komme tilbake til samfunnet. Hans tilståelse til politiet nærmest umiddelbart etter drapet ble også tatt hensyn til i formildende retning.

17-åringens forsvarer, Gunnar Øystein Helgevold, er opptatt av at den unge gutten skal få en soning som gjør at han vil kunne fungere normalt den dagen han skal løslates.

- Hvis vi greier å finne soningsmiljøer uten rusmidler, så tror jeg dette skal gå bra. Jeg må se på mulighetene for hvordan vi kan få en ungdom tilbake i samfunnet igjen, fortalte forsvareren.

Ingen vil flytte

Advokaten har allerede vært i kontakt med Kriminalomsorgen for å få på plass et opplegg hvor 17-åringen kan sone første del av straffen i Bergen landsfengsel. Etter relativt kort tid ser forsvareren for seg at den drapsdømte gutten overføres til Østerøy hvor det er langt mer åpne soningsforhold.

Som siste instans håper han at 17-åringen kan få en overgangsbolig for å tilpasse seg før løslatelsen.

Han ønsker å unngå soning i fengslene i Stavanger-området.

- Jeg tror det er viktig å komme vekk fra denne plassen, slik at lokalsamfunnet får en pause, mener Helgevold.

De to involverte familiene var tett knyttet til hverandre før drapet, og bor fortsatt bare 300 meter fra hverandre. Under rettssaken fortalte de etterlatte etter Ingrid-Elisabeth at det var vanskelig å møte foreldrene til drapsmannen på gaten, og at følelsene blusset opp igjen hver eneste gang.

Onsdag gjentok Erik Berg at det er uaktuelt for dem å flytte fra Hommersåk siden datteren er gravlagt der. Gunnar Øystein Helgevold avviste spørsmålet om hvorvidt foreldrene til 17-åringen burde flytte fra lokalsamfunnet.

- Det har jeg ikke en gang sett på som noen problemstilling, sa forsvarsadvokaten.

Tiltalte ble også dømt til å betale 71.378 kroner i erstatning, samt en oppreisning til hver av foreldrene på 130.000 kroner. Tilsammen 331.378 kroner som skal betales i løpet av 14 dager.

(VG NETT 28.06.06 kl. 18:05)Annonse
Siste i Nyheter
Innenriks
Rice til Oslo Støre: - Jeltsin bygget ned motsetningene Mister trolig bevilling etter ølsalg til mindreårige Jeltsin sjarmerte Sonja og Gro Fastklemt etter frontkollisjon med skolebuss Dødsulykke i Telemark Husker lite fra knivdrapsnatten
Utenriks
Større ute i verden enn hjemme Blair: - Jeltsin spilte en viktig rolle Regjeringskandidat vant valget i Nigeria Bombeangrep krevde nesten 30 liv - Han kjempet for demokratiet Boris Jeltsin er død Observatører slakter Nigeria-valg
Hovedsakene NÅ
- Han var et
politisk dyr

Spektakulært
stunt stoppet

Flo lei seg for
nakenbilde

Disse to
er årets spillere

Full stopp
for brikkene

 


RSS VG-RSS
Flere å velge mellom
Hovedsiden | Nyheter | Sport | Fotball | Rampelys | VG-lista | Søk

TIPS OSS! SMS til 2200 | MMS m/bilde til 2200 | Ring 22 00 00 00 | E-post til

Henvendelser om denne tjenesten rettes til: | Ansvarlig redaktør/administrerende direktør:
Sentralbord VG: 22 00 00 00
Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. | © 2007 Verdens Gang AS


VG Netts toolbar. Ta VG med deg uansett hvor du er på nettet.

20:00:58 [moki]

hpslivexpr | 3 | 10