Hommersåk-drapet:
Drapstiltalte ville ha respekt

–Ingrid sto rundt 100 meter foran lokalet og spurte hva jeg gjorde her. Jeg viste pistolen og sa at dette er jeg her for. Motivet for drapet var sjalusi, forklarte den drapstiltale 17-åringen da rettssaken begynte i Sandnes tingrett.

Gutten som er tiltalt for drap på Ingrid-Elisabeth Berg, risikerer 15 års fengsel. Her bistandsadvokat Gyrid Holmen og aktor, statsadvokat Harald Grønlien. Foto: Fredrik Refvem
Tor Gunnar Tollaksen


Tingrettsdommer Mass Nærland leder rettssaken i Sandnes tingrett. Foto: Fredrik Refvem
Saken

En 17 år gammel gutt skjøt og drepte sin 16 år gamle kjæreste på Hommersåk, i januar 2006.

Les også
Påstand om 11 års fengsel

-Men det virket ikke som hun forsto hva jeg mente, forklarte den drapstiltalte 17- åringen i Sandnes tingrett i går.

Den drepte kjæresten Ingrid-Elisabeth Berg (16) skal ha fortalt at hun skulle overnatte hos eks-kjæresten.

Den drapstiltalte tok med seg pistol til klubbhuset på Hommersåk for å få respekt. Hensikten var å skremme den 16 år gamle jenta, forklarte han i retten. Deretter klikket det for 17-åringen, som ikke husker at han avfyrte andre, tredje og fjerde skudd.17-åringen beskrev svært detaljert hendelsesforløpet kvelden han avfyrte de dødelige skuddene.

Han fortalte til retten at han hadde drukket seks pærecider og sprit i forkant av drapet. 17-åringen er tiltalt for forsettlig drap og risikerer mellom seks og 15 års fengsel. Det er satt av fire dager til rettsbehandlingen i Sandnes tingrett, men siden tiltalte har innrømmet forholdet vil saken trolig være ferdigbehandlet på kortere tid.

Blant de 10-15 innkalte vitnene er blant annet rettsmedisinere og psykiatrisk sakkyndige. En judisiell observasjon av den tiltalte 17-åringen har tidligere konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

Ønsker å bli ferdig med saken
- Jeg tror det kan være greit for alle parter å bli ferdige med saken, både for de pårørende og familien og for den tiltalte og hans familie, sier 17-åringens forsvarer, Gunnar Øystein Helgevold, til NTB. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Heller ikke familien til den drepte ønsker å si noe før rettssaken starter, men da tiltalen ble offentliggjort uttrykte familiens bistandsadvokat Gyrid Holmen at familien var skuffet over at drapsmannen ikke ble tiltalt for overlagt drap, noe som ville ført til at han risikerte lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

Hjelpegruppe
En egen hjelpegruppe i Riska hadde sist torsdag en egen samling i kirken i Riska for å samle ungdommer som er berørt av saken på en eller annen måte.

Hjelpegruppen, som ble opprettet i samarbeid med kommuneoverlegen, trådte også støttende til umiddelbart etter drapet. Den har vært aktiv ved flere hendelser, som blant annet etter tsunamikatastrofen.

Riska kirke vil også være åpen både mandag og tirsdag kveld etter rettssaken for ungdommer og andre som har lyst og behov for å snakke om saken.

Kranglet
Det var natt til søndag 22.januar i år at kjæresteparet kranglet etter at de hadde deltatt på en fotballfest for jentelaget til Berg tidligere på kvelden. Den nå tiltalte 17-åringen forlot festen før 16-åringen, og skal ha vært sint på kjæresten fordi hun ikke ville bli med.

På veien hjemover skal gutten ha snakket med jenta på telefon, en samtale som endte i krangel. Deretter dro han hjem til seg selv, hentet pistolen og skjøt jenta. Klokken 01.37 ringte 17-åringen selv til politiet og fortalte at han hadde skutt 16 år gamle Ingrid-Elisabeth Berg. Like etter ble han pågrepet.

Sjalu

Tiltalte og Ingrid-Elisabeth hadde kjent hverandre i om lag ett år, og de hadde vært kjærester siden i fjor sommer.

I løpet av denne tiden dyrket Ingrid-Elisabeth sitt vennskap med en god venn, som også var tiltaltes kamerat.

Han vitnet i retten, og der forklarte han at han og Ingrid-Elisabeth gikk turer, handlet og trente sammen. Ifølge 18- åringen skal

avdøde ha forklart at kjæresten ikke syns noe om at hun tilbrakte tid sammen med han. I retten bekreftet tiltalte

det han har forklart i politiavhør tidligere, nemlig at bakgrunnen for drapshandlingen var sjalusi.

Tiltalte la ikke skjul på at han følte seg sint og fortvilet, men tenkte ikke at han skulle gjøre noe galt. Vanligvis da de

kranglet, skværet de alltid opp dagen etter. Men det skjedde ikke denne gang. I stedet sprang han ned til foreldrenes soverom og hentet kofferten med pistolen. Kofferten var låst, og han skar den opp med kniv. Der etter fylte han i patroner, lyddemper var allerede fastmontert, og han skjøt to prøveskudd mot dyner i sengen. Så tok ha det 40 centimeter lange våpenet under jakken og løp bort til klubbhuset for å få respekt av kjæresten.

Flere skudd
Ambulansepersonellet som kom til stedet, startet gjenopplivningsforsøk på jenta, men hun ble erklært død ved Stavanger universitetssjukehus knappe to timer etter at 17-åringen hadde ringt til politiet.

17-åringen skjøt jenta med en pistol av typen Ruger kaliber 22. Pistolen var påført lyddemper. Tre av skuddene traff henne i brystet og et i mageregionen.

Pistolen tilhørte tiltaltes far, som ikke skal ha oppbevart våpen og ammunisjon på forskriftsmessig måte. Politiet har derfor tidligere varslet at de vil opprette en våpenlovsak mot faren.