Riksadvokaten anker ikke Hommersåk-dommen

Riksadvokaten har besluttet ikke å anke dommen for drapet på Ingrid-Elisabeth Berg (16).

Jone Østebø


Ingrid-Elisabeth Berg (16) ble skutt og drept av kjæresten natt til 22. januar i år. Foto: Scanpix

Den 17-årige kjæresten ble 28. juni dømt til ni års fengsel for å ha skutt og drept Ingrid-Elisabeth Berg (16) på Hommersåk natt til 22. januar i år.

Riksadvokaten har etter en totalvurdering besluttet ikke å anke straffeutmålingen. Førstestatsadvokat Harald Grønlien, som var aktor under rettssaken i Sandnes tingrett, innstilte på det samme.

- I henhold til praksis

- Straffen er i henhold til praksis. Riksadvokaten startet for flere år siden en utvikling for å få opp straffenivået for drap, men har besluttet at denne saken ikke skal brukes for å fortsette utviklingen mot strengere straffer, sier førstestatsadvokat Harald Grønlien til Aftenbladet.no.

Grønlien sier at gjerningsmannens unge alder var et vesentlig moment i ankevurderingen.

Heller ikke 17-åringen vil anke straffeutmålingen.

- Vi synes dommen er helt grei. Nå har vi jobbet med å få ham over fra varetekt til soning og har startet med rehabiliteringsprosessen. Ingen straff kan reparere eller forsvare handlingen, men han skal tilbake til samfunnet om noen år, sier 17-åringens forsvarer, advokat Gunnar Øystein Helgevold.

17-åringen er innsatt ved en såkalt motivasjonsavdeling i Bergen fengsel.

Pårørende til Ingrid-Elisabeth Berg uttalte etter dommen at de var svært skuffet over det de mente var en for lav straff. Familiens bistandsadvokat Gyrid Holmen sier til Aftenbladet.no at de ikke ønsker å kommentere Riksadvokatens avgjørelse.

Drept av flere skudd

Ingrid-Elisabeth Berg ble drept i Lifjellveien i Hommersåk av flere pistolskudd. Den dømte 17-åringen og Berg hadde vært kjærester i et halvt års tid da drapet skjedde.

Etter å ha kranglet på vorspiel, gikk 17-åringen hjem mens Berg gikk på fest for fotballaget hennes. De to holdt kontakt via mobiltelefon, hvor de kranglet videre, og til slutt fant den dømte fram en stresskoffert på foreldrenes soverom som inneholdt farens halvautomatiske pistol, påmontert lyddemper, samt ammunisjon.

17-åringen forklarte i retten at han ikke hadde til intensjon å drepe, men å skade Ingrid-Elisabeth Berg ved å skyte henne i foten. Han forklarte at et skudd deretter gikk av mens han fiklet med pistolen. Dette skuddet traff henne i magen.

Etter dette svartnet det for 17-åringen, som skjøt henne ytterligere tre ganger i brystet mens hun lå på bakken. Hun ble også skutt rett under venstre kne, men det er uklart når dette skuddet falt.

Retten kom til at drapet skjedde som en følge av ukontrollert sjalusi.