Til hovedsiden
  Sandnesposten, lokalavisen for Sandnes!  mandag 07. aug 2006
Send oss dine tips!
 

  HOVEDSIDEN

   REDAKSJONEN


Nyheter
Næring
Sport
Sandnes Ulf-magasinet
Kultur
Politikk
Leder
Bildegalleri

Finn nyhet:
BLI ABONNENT

SEND GRATULASJONER

   MARKEDSAVDELING
Annonsere i Sandnesposten
Prisliste
Send inn annonse
 
   SANDNESPOSTEN
Ansatte
Fakta
Adresseendring
Løssalg
Lag og foreninger
 
Tips oss

LINKER


Utviklet av InBusiness AS

   

Tragedien
 25.01.06

Det som skulle være en hyggelig lørdagskveld endte på verst mulig måte. På vei hjem fra fest ble én av deltakerne skutt av sin egen kjæreste. Ingrid-Elisabeth Berg ble bare 16 år. Alle spør seg om hvordan noe slikt kunne skje.

Først og fremst går våre tanker til Ingrid-Elisabeths nærmeste pårørende, slekt og venner. Men også til drapssiktedes familie og venner. Også de har det svært tøft. Det er i det hele tatt en tung tid for mange i Hommersåk.

En tung tid opplever også lederne i Riska IL, idrettslaget som lånte ut klubbhuset til avslutningsfest for damenes juniorlag. Den alkoholfrie festen utviklet seg slik slike fester ofte gjør, etter at de voksne gikk hjem kom alkoholen fram. Og jungeltelegrafen gikk, utover kvelden ble det kjent i ungdomsmiljøet at det var open house på klubbhuset.

Blant de mange som var innom klubbhuset var også Ingrid-Elisabeth Berg og hennes kjæreste. Det var ikke første gang de var på en slik fest på klubbhuset. Slike fester er det også på mange andre idrettslags klubbhus. Dessverre.

Men vi vil advare mot å trekke en parallell til festen og det tragiske drapet. De to tingene har ikke noe med hverandre å gjøre. Men det er likevel viktig å få en debatt om hvilken rolle det lokale idrettslagets klubbhus skal spille i et lokalsamfunn.

En annen viktig debatt er spørsmålet om hvor lett denne ungdommen fikk tilgang på drapsvåpenet. Etter det som har kommet fram gikk han rett og slett hjem og hentet ett av farens våpen, en pistol av kaliber .22, såkalt salongpistol. Etterforskningen vil vise om våpenet er oppbevart etter forskriftene.

En slik pistol har i utgangspunktet ingen annen bruksverdi enn å skyte blink med, også kalt konkurranseskyting. Den er ulovlig å bruke til jakt, annet enn som avlivning av skadeskutte dyr. For på svært nært hold kan også så finkalibrete prosjektiler drepe. Men det er ikke våpenet som dreper, det er mennesket som holder i det.

Selv i våpengale og -glade USA er det i flere stater blitt ulovlig å oppbevare annet enn jaktvåpen hjemme. Her i landet kan hvem som helst få slik tillatelse, bare man er over 21 år (18 år for rifler og hagler) og er tilknyttet en forening som driver med jakt eller blinkskyting. Også 16-åringer som har vært medlemmer i skytterlag/våpenklubb i et halvt år kan få politiets tillatelse til å skaffe seg sitt eget våpen.

Når våpen oppbevares hjemme skal enten sluttstykket og selve våpenet oppbevares hver for seg, eller det skal skje i et avlåst og godkjent skap. Uten sluttstykket er våpenet ubrukelig. I tillegg skal ammunisjonen oppbevares på sikkert sted. Hvordan den 17-årige drapsmannen så enkelt kunne få tilgang på en skuddklar pistol er et sentralt tema i denne saken. Og dette spørsmålet bør føre til en debatt om det i det hele tatt skal være lov å oppbevare denne typen våpen i private hjem.


Tips en venn om denne nyheten.
Til:    Fra:   

« Tilbake MENINGSMÅLING

Mener du Sandnes og Stavanger bør slås sammen til én kommune?
Ja!
Nei!
Vet ikke
Svar til nå: 5187
Ja!: 33.87%
Nei!: 64.60%
Vet ikke: 1.52%